fredag den 18. maj 2012

Farsbrød til de små - med grønt og nødder og andet godt





I starten når baby begynder at spise fast føde, kan det være svært at finde ud af, hvilken slags kød, han/hun skal have, når han/hun måske endnu ikke har tænder at tygge det med - så kan et stykke kyllingebryst eller lignende jo godt volde en del problemer. En løsning er at lave farsbrød af hakket kød - vi køber oftest vores øko-kød i Carolines, Nørregade 28, Odense c., som blandt andet sælger økologisk kød på frost (http://www.caroline-online.dk/ ). Sammen med kødet tilsættes forskellig slags grønt samt hakkede nødder eller mandler, så baby får masser af sund fedt og vitaminer. Farsbrødet kan med fordel fryses ned i små portioner, så der for eksempel er til madpakken eller til de dage, hvor aftensmaden skal på bordet pronto!

Hakket lamme- og fårekød fra Carolines - økologisk, naturligvis :)

 God mad fortjener gode råvarer - her biodynamiske øko-æg fra Holistias bod på Grønttorvet (de er der kun om lørdagen).

Som anbefalet i Rebecca Perssons fremragende bog Baby: 100 % naturlig uden tilsætning (kan købes her: http://rebeccapersson.com/baby-bogen/), startede vi med først med at give Alma kød fra hun 7 måneder gammel, og da kun kylling. Fra 8 måneder fik hun kalkun, vildt og lam og fra 9 måneder stod den på fåre-, okse-, svinekød og så videre (begræns gris og okse, da produktionen af disse dyr står for rigtig meget forurening i form af CO2). Desuden fik Alma ikke æg før hun var 9 måneder gammel, og da kun æggeblomme. Æggehvide fik hun fra hun var 10 måneder gammel. Forklaringen er, at æg, næstefter mælk, er det hyppigste allergen - det vil sige, at jo tidligere barnet får introduceret æg i gennem kosten, jo større er risikoen for, at han/hun bliver allergisk over for æg. Og det ville da være en skam...

Hvis man vælger at introducere de forskellige madvarer langsomt og forsigtigt for baby, og derved skåner fordøjelsessystemet bedst muligt, vil det altså sige at farsbrødet gerne består af følgende, ud over grønt og nødder:

Fra 7 måneder: hakket kyllingekød, ingen æg.

Fra 8 måneder: hakket kyllinge-, lamme-, kalkun-, og vildtkød, ingen æg.

Fra 9 måneder: hakket kød, samt æggeblomme.

Fra 10 måneder: hakket kød og æg.

Tip: sæt nødderne i blød i vand i køleskabet natten over - så bliver de lækkert saftige og nemmere at fordøje. Er barnet under 11 måneder gammelt, vælg da helst cashewnødder eller mandler.

Ingredienser

500 g hakket kød
Æg: fra 9 mndr, 2-4 æggeblommer; fra 10 mndr, 2 hele æg
1-2 fed hvidløg, presset (fra 8 mndr)
1 lille løg, hakket (fra 8 mndr)
Grønt, finthakket eller revet - for eksempel tre gulerødder, 1/4 squash, 100 g svampe eller andet (tjek evt. Rebecca Perssons bog for at se, hvornår de forskellige grøntsager bør introduceres)
En håndfuld nødder, finthakkede - cashewnødder og mandler bruger jeg fortrinsvis. 

Alle ingredienserne blandes grundigt i en skål og kommes i et ovnfast fad, smurt med olie. 

Bag farsbrødet i ved 200 grader i 45-60 minutter - brug evt. et stegetermometer for at se, om det er gennemstegt. 

Servér for den bette og lad endelig ham/hende tage for sig med fingrene og spise selv!

Det er nemt at variere indholdet i farsbrødet - man kan endda tilsætte en rest ris, kogt quinoa eller perlespelt, kogte linser eller bønner - kun fantasien sætter grænser.

Velbekomme!

Køb økologisk - sundt for dig, godt for miljøet!


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar