torsdag den 3. maj 2012

Vegetarisk heart attack brunch - rigeligt med smør!


Amerikansk diner-style mad er ikke ligefrem kendt for at være sund, men det smager virkelig godt. I mit køkken laves der rigtig meget amerikansk-inspireret mad, og jeg er især vild med amerikansk morgenmad. Det er så fantastisk, at man i USA kan gå ind på en restaurant/café og bestille en tallerken med scrambled eggs og toast og blive mæt for næsten ingen penge - og så evt. supplere med lidt til den søde tand, i form af pandekager eller french toast med masser af smør og sirup. En sådan tallerken er i al sin enkelthed langt mere tiltrækkende, i mine øjne, end den gængse danske café-brunch, hvor man får en milliard forskellige ting (og hvor æggene sjældent smager af rigtige æg!) og må slippe med mindst 100 kr... for en gang morgenmad...

Court Street Diner i Athens, Ohio. Her får man lækker og simpel traditionel amerikansk diner-mad til en rigtig god pris.

Her spises der scrambled eggs, toast og cheesy grits (majsgrød med smeltet ost på toppen - en sydstatsklassiker) på Pete's Diner i Washington, D.C.

Når nu man desværre selv bor så langt fra en ægte amerikansk diner, så må man selv i køkkenet og lave nogle lækre (og utroligt kalorie-rige) retter. Her er mine tre favoritter, når det gælder amerikansk morgenmad/brunch:

(NB: to af retterne skal helst forberedes aftenen før)

Four Cheese Strata


En rigtig lækker ægge-ret, som min kæreste og jeg fik serveret på St. Francis Inn, en historisk bed and breakfast i St. Augustine, Florida. Jeg var selvfølgelig nærmest tvunget til at købe deres kogebog, så jeg kunne få den skønne opskrift med hjem! I bogen hedder retten five cheese strata, men jeg bruger normalt kun tre-fire slags reven ost.

Et ophold på St. Francis Inn kan helt klart anbefales - rustik indretning, lækker mad, badekar på løvefødder og en kat - hvad mere kan man ønske sig?

 Den skønne kogebog med masser af lækre opskrifter på morgenmadsretter, snacks, kager og meget andet godt. 

Ingredienser

Bemærk: strataen skal helst stå natten over i køleskabet, før den bages i ovnen!

10 æg, piskede
2,4 dl mælk
250 g reven ost - gerne en blanding. Det kan for eksempel være cheddar, parmesan, gouda, mozzarella, emmentaler, eller andet.

Et ovnfast fad eller en rugbrødsform smøres med - mmmm - smør. Bland osten og kom det i bunden af fadet/formen. 


Pisk æg og mælk sammen og hæld det hen over.



Dæk formen/fadet til og stil på køl i mindst en time og meget gerne natten over. 

Bag strataen i ovnen i ca. 45 min ved 200 grader med folie over. Fjern folien og bag videre i 10 min, eller til æggemassen er fast. 

Strataen får en rigtig lækker cremet konsistens. Rester kan bruges til madpakken eller spises til aftensmad eller morgenmad dagen efter - eller som snack, bare fordi man har lyst!


Hash browns

Bemærk: også denne ret skal helst forberedes aftenen før. 


Endnu en særdeles mættende amerikansk klassiker, som fortjener at blive ledsaget af økologisk ketchup fra Heinz.

Ingredienser

En pose bagekartofler 
Salt og peber 
Smør til stegning

Aftenen før skrælles og koges bagekartoflerne - de skal stadig være faste, så man kan rive dem dagen efter.
De afkølede kartofler rives groft og blandes med salt og peber.


Ideelt set steger man kartoflerne i smør på en pande og vender kartoffelpandekagen om ved at bruge grydelåget. Det er dog aldrig lykkes mig uden at hælde kartoffel ud over det hele eller brænde mig. Så i stedet steger jeg kartoflerne sprøde lidt af gangen  - tilsætter jævnligt mere smør - og derefter presser jeg det hele ned i et ovnfast fad og bager det ved 200 grader, til der er en sprød overflade.  

Stuffed Banana French Toast



Til dem med sød tand!

Kan også laves som almindelig banana french toast, uden cream cheese.

Ingredienser

1 franskbrød, i skiver. Kan sagtens være groft - jeg brugte et groft brød fra Det gode brød i Odense.
1 moden banan, most
2 æg
2-3 dl mælk - soja- eller anden plantemælk kan sagtens bruges
1/2 tsk vanillesukker
Cream cheese naturel - i Irma og helsekostbutikker sælger de Kirks økologiske
1/2 - 1 tsk stødt kanel

Rør flødeosten/cream cheese blød og bland kanel i. Smør brødskiverne med osten og læg dem sammen to og to, som en sandwich.





Varm en stor stegepande op og kom en klat smør på panden. 

Pisk banan, æg, mælk og vanille sammen.  

Dyp brødene i æggemassen, så begge sider er dækkede.




Steg brødene gyldne i smør og server med ahornssirup.




Velbekomme!


Som supplement til brunchen kan man eventuelt servere stegte sojapølser, frugtsalat, eller små tykke pandekager.


Køb økologisk - bedre for dyrene, miljøet og din familie!





 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar