Disse pirogger er utroligt velsmagende og faktisk ret vanedannende! Kan for eksempel bruges til madpakken, spises som snacks eller som ledsager til suppe.
Jeg plejer gerne at smutte hen forbi Grønttorvet i Odense onsdag og lørdag, hvor der fra tidlig morgen sælges frugt og grønt, ost, fisk og andet fra små boder. Jeg køber kun grønt fra de to økologiske boder Venevad (http://www.venevad.dk/) og Holistia (http://holistia.dk/). Venevad er der både onsdag og lørdag, mens Holistia kun er der lørdag - til gengæld kan man så besøge deres gårdbutik i Odense N. alle hverdage mellem 14 og 17.30. Hos Venevad køber jeg især frisk spinat, porrer og spidskål, mens jeg hos Holistia fylder indkøbsposen med blandt andet shitakesvampe, mangoer og frisk hvidløg. Da min kost overvejende består af økologisk vegetarmad, her jeg for vane at bestemme min menu ud fra, hvilke øko-grøntsager jeg kan få fat i. Så netop sammensætningen af fyldet til disse pirogger er præget af, hvad Venevad og Holistia havde at byde på den dag, jeg købte ind.
De smukkeste shitakesvampe fra Holistias bod på Grønttorvet.
Som inspiration til pirog-dejen brugte jeg en opskrift i Steen Larsens Rent vegetarisk. Jeg foretrækker dog bagværk med rugmel blandet i, frem for kun hvedemel - med mindre der er tale om kager - så derfor blev det til 150 g rugmel og 200 g hvedemel i min opskrift, i stedet for hr. Larsens 350 g hvedemel. Det er i øvrigt en fremragende kogebog - især hans opskrift på spinatbrød er jeg helt vild med.
Pirog-dej
Ingredienser
2 æg (plus et ekstra æg til at pensle med)
3 spsk olie
1/2 tsk salt
1 dl vand
Ca. 150 g rugmel
Ca. 200 g hvedemel
Æg, olie og salt piskes sammen. Vand røres i og melet tilsættes. Dejen æltes og stilles på køl, indtil den skal bruges.
Fyld
Ingredienser
400 - 500 g svampe - husk at svampe ikke må skylles! Er de meget beskidte, så tør dem med køkkenrulle eller børst dem med en lille pensel.
1 løg
1-2 fed hvidløg
1 bundt frisk salvie
1/2 spidskål
Smør/olivenolie til stegning
100-150 g reven ost - gerne emmenthaler eller gouda.
100-150 g reven ost - gerne emmenthaler eller gouda.
Det hele hakkes. Svampene steges i smør på en meget varm pande. Løg og hvidløg tilsættes og steges gyldne. Spidskål tilsættes og der steges et par minutter. Dernæst tilsættes salvie. Når spidskål er gennemstegt tages fyldet af varmen. Ost blandes i.
Tag dejen ud af køleskabet og del den i to. Rul dejen ud.
Brug en lille skål til at stikke dej-cirkler ud. Læg cirklerne på bagepapir.
Fordel fyldet på cirklerne. Pensl kanterne med pisket æg.
Luk dejpakkerne sammen, så de ligner halvmåner. Brug evt. en gaffel til at mase kanterne sammen. '
Bag piroggerne i ca. 25 min ved 200 grader.
Og så skal der bare spises! Velbekomme.
Køb økologisk - bedre for planeten, bedre for din krop!
Fordel fyldet på cirklerne. Pensl kanterne med pisket æg.
Luk dejpakkerne sammen, så de ligner halvmåner. Brug evt. en gaffel til at mase kanterne sammen. '
Bag piroggerne i ca. 25 min ved 200 grader.
Og så skal der bare spises! Velbekomme.
Køb økologisk - bedre for planeten, bedre for din krop!
Det ser rigtig lækkert ud. Hvormange pirogger giver denne opskrift?
SvarSlet