torsdag den 1. november 2012

Tillykke: Klub Sunde Børn fejrer 1 års fødselsdag

Et stort tillykke til Rebecca Perssons Klub Sunde Børn, som har 1 års fødselsdag i dag. Det fejrer Rebecca Persson med at give gaver til klubbens medlemmer. (Meld dig ind her: Klub Sunde Børn).

For 87 kr om måneden får man som medlem en gratis guide til månedens tema, som for eksempel kan være sunde madpakker, giftfri makeup og lignende. Desuden får man hver måned en rabatkode, som man kan bruge i forskellige netbutikker, blandt andet helsemarie.dk og naturebaby.dk. 

I november måned er der desuden rabat på Rebeccas fremragende bog Baby: 100 % naturlig uden tilsætning, som har været ganske uundværlig for mig, siden jeg blev mor. Her er opskrifter og tips til hvordan man så vidt som muligt kan undgå skadelig kemi, når man køber ind til baby. Desuden går Rebecca ind for, at børn langsomt vænnes til forskellig slags mad - ikke noget med at fylde maverne med vælling eller fødevarer, som de små maver slet ikke er parate til at fordøje. Da Alma startede med at få rigtig mad, brugte jeg denne bogs guide, og det gik rigtig godt. Jeg havde god samvittighed, for jeg følte, at jeg tog hensyn til det lille barns stadig sarte mave. Jeg anbefaler den til alle forældre.

Som Rebecca skriver på sin blog, http://rebeccapersson.com/, så er Klub Sunde Børn ikke kun for folk med børn, men for alle som gerne vil leve sundt. Hun skriver for eksempel: "[Klub Sunde Børn]  er nemlig for alle, som interesserer sig bare lidt for en sund og grøn hverdag. Min vision med Klub Sunde Børn er at hjælpe familier med at gøre det nemmere at realisere ønsket om en sund og grøn livsstil".

Desuden støtter Rebecca igennem Klub Sunde Børn Unicef (5 kr per medlem). Den slags kan vi jo godt lide - vi får selv gode tips til, hvordan vi kan sørge for, at vores børn lever sundt, og på samme tid hjælper vi børn i fattige lande med at få adgang til rent vand.  

Endnu engang tillykke med fødselsdagen, Rebecca, og tusind tak for dit hårde arbejde!

Se mere om fødselsdagesgaverne til klubmedlemmer her: http://rebeccapersson.com/2012/11/fodselsdagsfest-frit-valg-pa-alle-e-hylder/

mandag den 22. oktober 2012

Dag 3 og 4 med Aarstiderne - en blandet fornøjelse

Grundet en weekend med intens roller derby-træning er det først nu, at jeg har tid til at fortælle om dag 3 og 4 med Aarstidernes vegetarkasse. 



Dag 3 bød på endnu et måltid inspireret af det mexicanske køkken: Refried beans med ris, wraps og piri-piri-sauce. Lige mad efter mit hjerte. Opskriften var let at følge og retten smagte helt fantastisk. Virkelig et hit - som mor og far indtog foran fjernsynet, da den bette var på besøg hos farmor og farfar. Piri-piri-saucen, som fulgte med kassen, er jeg helt besat af nu. Den er fænomenal. Denne gang var der mad nok, men vi ville have sat pris på en ekstra pakke fuldkornswraps.


Dag 4 bød på hokkaido-suppe med kokos. I opskriften stod der, at det tog 15 minutter at lave. Det var ikke tilfældet i vores hjem. Specielt hokkaidoen tog lang tid at skære ud. Jeg havde dog afsat ekstra tid, så det gjorde ikke så meget. Suppen havde en fin konsistens og mættede skam, men fantastisk var den ikke. For en gangs skyld var der rester, men de blev ikke spist, desværre. 

Og hvad er så dommen, efter 4 dage med Aarstidernes vegetarkasse? Mor er godt tilfreds, far er lidt mere skeptisk...

Personligt synes jeg, at det har været rart ikke at skulle handle ind så ofte, som vi har været vant til. Men det er et problem, at der ikke er mad nok til, at farmand også kan blive mæt. Når Alma og jeg spiser uden manden i huset, vil der dog være mad nok, også til at hun kan få noget med i madpakken. Så hvad stiller man så op? Vi prøver kassen igen i uge 44 og ser, hvordan kvaliteten og kvantiteten er denne gang. Og så må vi så se, om vi skal fortsætte abonnementet. For mig har det overvejende været en positiv oplevelse, og jeg glæder mig allerede til at modtage den næste kasse.
 

onsdag den 17. oktober 2012

Dag nummer to med Aarstiderne: Velsmagende og indbydende mad, men manden i huset blev ikke mæt...


Dag to med Aarstidernes vegetarkasse bød på quesadillas med spinat og ost. Tilbehøret bestod af en spændende avocadosalsa med grape og tomat. Allerede da jeg læste opskriften første gang, tvivlede jeg på, at der ville være nok mad nok til to voksne plus et lille barn. Aarstiderne har jo også kun lovet, at der skulle være nok mad til to personer, men selv om Alma stort set ikke rørte maden (hun ville kun have avocado og tomat), blev farmand slet ikke mæt. Heldigvis kunne han så i stedet spise hjemmelavede pirogger, men det var jo meningen, at der skulle være mad nok. Jeg undrer mig lidt - når der står, at der skal være aftensmad til to personer i fire dage, hvilken målgruppe menes der så? Burde der ikke være nok mad til, at to mennesker med god, men ikke overdrevet, appetit kunne blive mætte? Havde der været en pakke speltwraps mere med, er jeg sikker på, at vi alle var blevet mætte. Det bliver interessant at se, om de næste to dages måltider rækker. 

Kvantiteten af maden var ikke tilfredsstillende i aften, men kvaliteten var derimod fænomenal. Et virkelig lækkert måltid, som var nemt at gå til. Jeg har ikke før prøvet at kombinere grapefrugt, avocado og tomat, men det var virkelig en fryd at sætte til livs.

 Spinaten var frisk og flot, og meget ren. Det er altid skønt at have gode råvarer at arbejde med.

Det er ikke altid nemt at få lokket mad i de små. Men Alma spiste dog med velbehag den lækre modne avocado og nogle tomater.

tirsdag den 16. oktober 2012

Første dag med Aarstiderne. Bedømmelse: Mmmmm

Så blev den lækre vegetarkasse fra Aarstiderne leveret, og jeg må sige, at jeg er imponeret over kvaliteten af varerne. For en øko-entusiast og madelsker var det bedre end juleaften at pakke varerne ud af flamingokassen med is og kassen af træ. Det eneste minus var, at opskrifterne var blevet en smule våde. Avocadoerne er stadig en lille smule hårde, så jeg har lagt dem ved siden af en banan, så de kan modnes lidt hurtigere.
Som nævnt i går bød ugens vegetarkasse på ingredienser til de fire følgende retter:
Falafler i pita med salat og yoghurt
Quesadillas med spinat og ost
Refried beans med ris, wraps og piri-piri-sauce
Hokkaidosuppe med kokos
Alle ingredienserne var i kassen, dog var kidneybønnerne i refried beans-opskriften byttet ud med hvide bønner. Vi får se, hvordan resultatet bliver. 
Salathovedet var virkelig flot - ingen brune pletter og meget rent. Mere end nok til pitabrød til aftensmad og til at komme i sandwich til frokost i morgen.

Hokkaido-græskar og røde peberfrugter. Meget rustikke og indbydende grøntsager. 

Et udvalg af de økologiske kolonialvarer som fulgte med i kassen: kokosmælk, hvide bønner, speltwraps, brune ris og piri-piri-sauce (lækker chilisauce).

Som vores første Aarstiderne-måltid valgte vi falaffelretten. Alma har tidligere været glad for Nutanas falafler, så det virkede som et sikkert valg. Generelt er opskrifterne ret simple, da det er meningen, at det højst skal tage 45 minutter at tilberede maden.


Selvom man endnu ikke har rundet de to år, er det stadig sjovt at hjælpe til i køkkenet. Alma fik prøvesmagt både tomater og løg og nærstuderet pakken med pitabrød. 


Her ses falaffelfars og pitabrød. Begge dele var lækre og nemme at have med at gøre. Alt i alt et måltid som var hurtigt at tilberede samt velsmagende. Især yoghurt-dressingen var de voksne begejstrede for.

Så kom maden på bordet, inklusiv stegte løg til farmand, som ikke bryder sig om rå løg, og gedefeta, som alligevel lå og dovnede den i køleskabet.

 
                                         Velbekomme!

Vores første Aarstiderne-oplevelse har indtil videre været meget positiv. Vegetarkassen er beregnet til to voksne i fire dage. Vi er jo så to voksne og et lille barn, men ingen af os gik sultne fra bordet i dag. Desuden har farmand tit aftenvagt, så på de dage vil der være mere end rigeligt til Alma og jeg. 
Før maden kom på bordet, havde jeg sørget for at gemme to falafler til Almas frokost i morgen. Dem kunne vi sagtens undvære her til aften. Ydermere var der, som tidligere nævnt, mere end rigeligt salat, så der er også til sandwich i morgen.

Det bliver spændende at se, om de andre retter er lige så tilfredsstillende og mættende.

317 kr for fire gange aftensmad - billigt eller dyrt? Det er jo så det, vi skal finde ud af. Jeg er selv det man kalder impuls-shopper. Jeg planlægger aftensmaden ud fra, hvad jeg har lyst til lige nu og køber derfor ind mange gange om ugen. Og så er det jo, at kurven lige pludselig bliver fyldt med alt muligt, som man måske egentlig ikke havde brug for. Jeg er ikke specielt glad for søde sager, så det er ikke fordi, at kurven fyldes med tilbudsslik. Men ser jeg økologiske varer på tilbud, så ryger de ofte ned i kurven. Derfor ligger der lige pludselig 3 poser økologiske røde bønner i skabet, når jeg egentlig burde have fokuseret på at spise dem vi havde, i stedet for bare at hamstre bønner.

Jeg vil så utroligt gerne leve økologisk, for min datters skyld, men vi bruger alt for mange penge på mad...

Så her er så min nye plan, so far:

Hver anden Søndag skal jeg til at lave madplan, som gælder mandag til fredag (take-away mad er en dårlig vane, men det er urealistisk at prøve at lade som om, at vi kan undvære det - we love it! - så det skal der være plads til i weekenden, hvis vi skulle få lyst til det).

Mandag skal være den nye indkøbsdag, hvor der købes basisvarer til de næste fem dage: æg, mælk, smør, frugt, pålæg, ost, tørret frugt/snacks til Almas madpakke (herunder tomat, agurk, peberfrugt), bleer (plus vat og skumklude), gær, mel (og andet til bagning - jeg bager pt. boller to gange om ugen), danskvand (min last), toiletpapir og køkkenrulle, og hvad der ellers måtte mangle.

Tirsdag henter vi rugbrød til Alma i Det gode brød. Vi foretrækker Urbrødet. Vi får det lagt til side hver tirsdag. Det skæres samme dag og fordeles i poser, så der også er lidt til fryseren.

Onsdag byder muligvis på en tur på grønttorvet. I morgen skal jeg for eksempel have købt lidt grønt til pirogger, som jeg skal have med til weekendens roller derby workshop i Ryslinge. 

Resten af ugen har jeg endnu ikke planlagt, men forhåbentlig kan jeg undgå at handle ind både torsdag og fredag.

Lørdag byder næsten altid på en tur på grøntmarkedet. Det er hyggeligt og varerne i de to øko-boder er generelt rigtig gode. Her kan vi også købe blåbær, som Alma elsker. 

Indtil videre har jeg kun abonneret på vegetarkassen hver fjerde uge, men er vi tilfredse, tror jeg at vi vælger at få den hver anden uge. Jeg bryder mig ikke om, at skulle følge en andens madplan hver uge, da jeg godt selv kan lide at være kreativ i køkkenet, men der er noget befriende ved tanken om kun at skulle lave madplan hver anden uge. Jeg har tidligere forsøgt at lave madplaner for flere uger af gangen, men det er endnu ikke lykkes mig at holde mig til den. Måske dette kan fungere. Det er som sagt et eksperiment.

I morgen byder menuen formodentlig på quesadillas eller refried beans. Jeg glæder mig allerede, for jeg er helt vild med vegetarisk mexi-mad.

mandag den 15. oktober 2012

Så skal vi prøve vegetarkassen fra aarstiderne.com




I flere år har vi haft lyst til at prøve en kasse fra Aarstiderne, men vi har bare aldrig fået taget os sammen. Vi er egentlig tilfredse med Nettos udvalg af økologisk frugt, på trods af at deres sortiment begrænser sig til kiwi, banan, æble og vindruer. Skal der mango eller blåbær til, har vi bare købt dem på grøntmarkedets to økologiske boder, hvor vi også køber mange af vores grøntsager. For nylig fik vi dog anbefalet Aarstidernes vegetarkasse, som indeholder både ingredienser og opskrifter. Ifølge hjemmesiden er der i kassen fire måltider til to personer for 317 kr. Der skulle efter sigende være rigeligt med mad, så forhåbentlig er der til to voksne og en knap to-årig.

Det bliver så spændende at se, om vi kan spare penge ved ikke at smutte ud og købe ind til aftensmad hver eneste dag, som vi har for (dårlig) vane at gøre. Jeg har snakket om at lave madplan, så vi kan spare, mange gange, men får heller aldrig taget mig sammen til at gennemføre det. Måske Aarstidernes plan er lige det, der skal til for os? 

I uge 42 indeholder kassen ingredienser til følgende fire retter:

Falafler i pita med salat og yoghurt

Quesadillas med spinat og ost, avocadosalsa med grape

Refried beans med ris og piripirisauce

Hokkaidosupper med kokos

Man skal selvfølgelig holde lidt igen med chilien, når man har et lille barn, men ellers synes jeg, at det ser meget børnevenligt ud og meget, meget lækkert. Alma er virkelig glad for falafler, så mon ikke den ret bliver et hit?

I de efterfølgende dage vil jeg bedømme kassen fra Aarstiderne - grøntsagernes kvalitet, sværhedsgrad af opskrifter og så videre. 

Jeg glæder mig rigtig meget til at modtage vores første kasse - vores prøvekasse - i morgen og til at dele vores erfaringer med jer.

Kassen kan bestilles her: http://www.aarstiderne.com



søndag den 14. oktober 2012

Giftfri trylletuscher (anbefales fra 3 år) - underholdning til den kolde vinter



Alma elsker at tegne, og hele familien er vilde med Ökonorms fantastiske trylletuscher. Pakken indeholder 9 forskellige tuscher samt en "magisk" tryllestav. Tuscherne er giftfri, hvilket er virkelig rart, da de små jo godt kan lide at tegne sig selv i hovedet og lignende (jvf. det næste billede). Som nævnt i overskriften anbefales tuscherne ikke til børn under tre år, og derfor lader vi ikke Alma sidde alene og tegne. 

Tuscherne fås blandt andet på http://www.naturebaby.dk og i velassorterede helsekostforretninger.  De koster ca. 50 kr.

Den seriøse junior-kunstner folder sig ud, iført Katvig-forklæde lavet af polyester fra genbrugte flasker. Enormt praktisk til kreative aktiviteter. En voksdug (STOF 2000 sælger giftfri varianter til ca. 100 kr per meter) er selvfølgelig et must!

Alma Julies mor har holdt lang sommerferie

Bloggen har holdt lang sommerferie, men vender stærkt tilbage med blandt andet rejsetips, opskrifter og andet.

mandag den 3. september 2012

Balloner uden skadelige stoffer - perfekt til børnefødselsdagen






Disse balloner er uden skadelige stoffer, og så er de faktisk ikke så dyre: 35 kr (plus fragt) på http://www.naturebaby.dk

Ballonerne er FSC-certificerede og lavet af latex fra Fair Trade landbrug. Farverne er flotte, og ballonerne holder til vild leg med både børn og katte. Perfekt til fødselsdage eller til indendørsleg.



 

onsdag den 15. august 2012

Odense Blomsterfestival, 15. - 18. august, 2012. Tema: Nordiske børneeventyr


Odense Blomsterfestival åbnede i dag officielt og varer indtil d. 18. august. Som altid er festivalen et besøg værd. I år er temaet nordiske børneeventyr, nærmere bestemt historier skrevet af forfatterne H. C. Andersen, Astrid Lindgren og Thorbjørn Egner. Det er derfor muligt at finde både Tommelise, Brødrene Løvehjerte, Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe og Karius og Baktus i området omkring Flakhaven. Emnet vil appellere til alle aldersgruppe, da historierne jo er velkendte og højt elskede af mange af os. Vi slog et smut forbi med vores datter Alma på tyve måneder, som skraldgrinede, da hun så Pippi. Et must for børnefamilier.

Blomsterfestivalen er gratis. Enkelte steder kan der købes blomster.

                      Villa Villekulla, Pippis hus. Bagved anes Andersens Konen med æggene.


                                   En af Egners karakterer. I baggrunden en smuk svane.

                                                    Alma jublede, da hun så Pippi.


                                Pladsen ved siden af Irma fyldes hvert år med finurlige grønne kreationer. 


                                         En frø dækket med kålblade. Meget fin.

 




onsdag den 27. juni 2012

Det gode brød holder sommerferie


                                               Chokoladebolle (min favorit), kanelsnegl og bolle med papaya og mango.

Det gode brød - Odenses fremragende bidynamiske bageri - holder sommerferie-lukket fra d. 1. juli til den 15. august. Så er man lige som jeg blevet dybt afhængig af deres brød og kager, kan man stadig nå at få fyldt lidt i fryseren i denne uge, inden deres ferie starter.

Til Alma køber jeg Det gode brøds Urbrød, et lækkert, saftigt rugbrød uden hårde kerner. Jeg har i denne uge skåret to brød i skiver og frosset dem ned, og planlægger at fryse mindst et mere ned. Urbrødet bages kun tirsdage og torsdage.

Jeg glæder mig helt ekstremt meget til at få en chokolade bolle den 15. august. Rigtig god sommerferie til Det gode brød. 

Køb økologisk - godt for dig, godt for naturen!

mandag den 25. juni 2012

Øko-jordbærtid


Sommertid er jordbærtid. Mit mål i år er at sørge for, at Alma får spist rigtig mange lækre økologiske jordbær - der findes ikke meget skønnere i denne verden end at se hende sætte en kæmpe portion af de smukke røde bær til livs, mens hun griner og smiler og siger "mmmmm". 



Vi køber vores økologiske jordbær på Grønttorvet i Odense (onsdage og lørdage). I Venevads bod kan man få to bakker for 50 kr, og i de to bakker er der til et par dages dessert, morgenmad (ovenpå havregryn med mælk), snack-pauser og til vuggestuens formiddags-frugt. Store smukke og velsmagende bær. 

Jordbær kan jo bruges til mange forskellige ting - salater, grød, kager og andet godt. Selv foretrækker jeg dem rå med eventuelt lidt fløde på eller i skiver ovenpå friskbagte scones (uden tørret frugt, rosiner eller chokolade) med flødeskum.

Velbekomme!

 

lørdag den 16. juni 2012

Ricotta-deller med aubergine, feta og mynte






Alma er helt vild med disse vegetardeller, som er gode både til aftensmad, med salat til, og som snack i madpakken. Man kan sagtens skifte aubergine ud med andre grønsager.


                                                   Lækker frisk mynte fra altanen. 

Ingredienser:

1 aubergine, i skiver
1/2 pakke ricotta
1 håndfuld frisk mynte, hakket
1 æg
1/2 dl rasp (gerne speltrasp)
40 g feta, smuldret
Peber 

Grill aubergine-skiverne i ca. 20 min ved 200 grader. Blend. Tilsæt ricotta og mynte. Blend. Hæld i en skål. Tilsæt ægget og pisk. Tilsæt de øvrige ingredienser. Steges sprøde i Olie og/eller smør. Serveres for eksempel med perlespelt-salat. 
OBS: Selvom blandingen kan virke meget våd, kan dellerne sagtens steges - man skal blot være forsigtig, når man vender dem.

Velbekomme!

Vis omtanke - køb økologisk!





tirsdag den 22. maj 2012

Sparetip - økologiske vaskeklude fra Imsevimse

Man kan let blive overvældet ved tanken om, hvor mange ting man skal købe ind, når man skal være forældre. Og hvilke udgifter der er! Min holdning er at spare, hvor man kan, samtidig med, at man ikke går på kompromis med sine overbevisninger. Det er dog ikke altid, det kan lade sig gøre. Jeg kan for eksempel ikke selv overskue tanken om, at skulle bruge stofbleer og rende op og ned af trapperne til vaskekælderen mere end vi allerede gør nu. Så vi bruger Änglamarks bleer til Alma. Og jeg er udmærket tilfreds med disse bleer. Til gengæld har jeg altid haft det rigtig skidt med at bruge skumklude til at vaske Alma med - specielt fordi man hurtigt får brugt enormt mange og de ikke er specielt bløde. Som om det ikke er nok, at man allerede nu har brugt omtrent en milliard bleer og har belastet miljøet rigeligt. 

Heldigvis faldt jeg ved et tilfælde over Imsevimses vaskeklude i økologisk flonel på nettet. Jeg købte to pakker med 12 i hver til 99 kr per pakke. Og de er blevet GODT brugt. Vi bruger kludene til at vaske Alma med, når hun er i bad, har spist og får skiftet en tis-ble. Til bleer med "bonus" bruger vi stadig skumklude og/eller Änglamarks økologiske baby pads af vat. Jeg vil skyde på, at vi købte Imsevimse-kludene for ca. 1 år og tre måneder siden. Før det brugte vi i hvert fald to pakker skumklude per uge. Nu er vi nede på en enkelt eller måske endda under. Det er faktisk rigtig mange pakker skumklude, vi har sparet væk. 

Jeg aner ikke, hvor mange penge, Imsevimse-kludene sammenlagt har kostet i vaskemiddel og el, men jeg kan ikke forestille mig andet, end at det er billigere end skumkludene. Og bedre for miljøet. Kludene vasker vi sammen med vores gylpe-stofbleer, som vi lægger under Alma, når vi skifter hende. Det hele kan vaskes på 60-90 grader.

Fordelen ved Imsevimses vaskeklude er blandt andet at de er bløde og holder rigtig godt, selv efter mange vaske. Og så har man lige sparet en del poser fyldt med affald.



Imsevimses vaskeklude findes i ros/hvid og ocean/hvid og kan blandt andet købes her: naturebaby.

fredag den 18. maj 2012

Farsbrød til de små - med grønt og nødder og andet godt





I starten når baby begynder at spise fast føde, kan det være svært at finde ud af, hvilken slags kød, han/hun skal have, når han/hun måske endnu ikke har tænder at tygge det med - så kan et stykke kyllingebryst eller lignende jo godt volde en del problemer. En løsning er at lave farsbrød af hakket kød - vi køber oftest vores øko-kød i Carolines, Nørregade 28, Odense c., som blandt andet sælger økologisk kød på frost (http://www.caroline-online.dk/ ). Sammen med kødet tilsættes forskellig slags grønt samt hakkede nødder eller mandler, så baby får masser af sund fedt og vitaminer. Farsbrødet kan med fordel fryses ned i små portioner, så der for eksempel er til madpakken eller til de dage, hvor aftensmaden skal på bordet pronto!

Hakket lamme- og fårekød fra Carolines - økologisk, naturligvis :)

 God mad fortjener gode råvarer - her biodynamiske øko-æg fra Holistias bod på Grønttorvet (de er der kun om lørdagen).

Som anbefalet i Rebecca Perssons fremragende bog Baby: 100 % naturlig uden tilsætning (kan købes her: http://rebeccapersson.com/baby-bogen/), startede vi med først med at give Alma kød fra hun 7 måneder gammel, og da kun kylling. Fra 8 måneder fik hun kalkun, vildt og lam og fra 9 måneder stod den på fåre-, okse-, svinekød og så videre (begræns gris og okse, da produktionen af disse dyr står for rigtig meget forurening i form af CO2). Desuden fik Alma ikke æg før hun var 9 måneder gammel, og da kun æggeblomme. Æggehvide fik hun fra hun var 10 måneder gammel. Forklaringen er, at æg, næstefter mælk, er det hyppigste allergen - det vil sige, at jo tidligere barnet får introduceret æg i gennem kosten, jo større er risikoen for, at han/hun bliver allergisk over for æg. Og det ville da være en skam...

Hvis man vælger at introducere de forskellige madvarer langsomt og forsigtigt for baby, og derved skåner fordøjelsessystemet bedst muligt, vil det altså sige at farsbrødet gerne består af følgende, ud over grønt og nødder:

Fra 7 måneder: hakket kyllingekød, ingen æg.

Fra 8 måneder: hakket kyllinge-, lamme-, kalkun-, og vildtkød, ingen æg.

Fra 9 måneder: hakket kød, samt æggeblomme.

Fra 10 måneder: hakket kød og æg.

Tip: sæt nødderne i blød i vand i køleskabet natten over - så bliver de lækkert saftige og nemmere at fordøje. Er barnet under 11 måneder gammelt, vælg da helst cashewnødder eller mandler.

Ingredienser

500 g hakket kød
Æg: fra 9 mndr, 2-4 æggeblommer; fra 10 mndr, 2 hele æg
1-2 fed hvidløg, presset (fra 8 mndr)
1 lille løg, hakket (fra 8 mndr)
Grønt, finthakket eller revet - for eksempel tre gulerødder, 1/4 squash, 100 g svampe eller andet (tjek evt. Rebecca Perssons bog for at se, hvornår de forskellige grøntsager bør introduceres)
En håndfuld nødder, finthakkede - cashewnødder og mandler bruger jeg fortrinsvis. 

Alle ingredienserne blandes grundigt i en skål og kommes i et ovnfast fad, smurt med olie. 

Bag farsbrødet i ved 200 grader i 45-60 minutter - brug evt. et stegetermometer for at se, om det er gennemstegt. 

Servér for den bette og lad endelig ham/hende tage for sig med fingrene og spise selv!

Det er nemt at variere indholdet i farsbrødet - man kan endda tilsætte en rest ris, kogt quinoa eller perlespelt, kogte linser eller bønner - kun fantasien sætter grænser.

Velbekomme!

Køb økologisk - sundt for dig, godt for miljøet!


 

fredag den 11. maj 2012

Sparetip til den økologiske madpakke - figenrulle fra Aurion


Alma er voldsomt glad for figenstænger og kan meget hurtigt sætte en hel pakke til livs. Hvilket hurtigt bliver dyrt, når en pose med 4 øko-stænger á 25 gram fra Castus koster ca. 20 kr i supermarkedet. Et smut i den lokale helsekost-butik (Naturkost i Gravene i Odense) viste sig dog at være noget af en åbenbaring, rent madpakke- og snackmæssigt - her kan man nemlig købe en 500 grams økologisk figenrulle fra Aurion til 49,50 kr, hvilket må siges at være en noget bedre pris. Så skal man bare skære et stykke af til madpakken eller til eftermiddagssnacken og lægge rullen i en pose. 

Jeg opbevarer ikke rullen på køl. Den kan sagtens holde sig i posen i halvanden uge, mindst, uden at blive tør. Når der skal skæres til madpakken, lægges stykkerne i en lille boks - på den måde sparer man også miljøet for en masse emballage-affald (fra individuelt plastik-indpakkede figenstænger). 

Udover figenrullen, som er rullet i kokos og smager vildt godt, laver Aurion også en masse andre slags ruller af tørret frugt, også i mindre størrelser. Man skal dog lige  være opmærksom på, at der i nogle af de andre ruller kan gemme sig abrikos-sten, og derfor er de måske ikke så velegnede til helt små børn. 

Velbekomme!

Køb økologisk - bedre for kroppen, bedre for miljøet!

mandag den 7. maj 2012

Pirogger med svampe, spidskål og salvie - gode til madpakken


Disse pirogger er utroligt velsmagende og faktisk ret vanedannende! Kan for eksempel bruges til madpakken, spises som snacks eller som ledsager til suppe.

Jeg plejer gerne at smutte hen forbi Grønttorvet i Odense onsdag og lørdag, hvor der fra tidlig morgen sælges frugt og grønt, ost, fisk og andet fra små boder.  Jeg køber kun grønt fra de to økologiske boder Venevad (http://www.venevad.dk/) og Holistia (http://holistia.dk/). Venevad er der både onsdag og lørdag, mens Holistia kun er der lørdag - til gengæld kan man så besøge deres gårdbutik i Odense N. alle hverdage mellem 14 og 17.30. Hos Venevad køber jeg især frisk spinat, porrer og spidskål, mens jeg hos Holistia fylder indkøbsposen med blandt andet shitakesvampe, mangoer og frisk hvidløg. Da min kost overvejende består af økologisk vegetarmad, her jeg for vane at bestemme min menu ud fra, hvilke øko-grøntsager jeg kan få fat i. Så netop sammensætningen af fyldet til disse pirogger er præget af, hvad Venevad og Holistia havde at byde på den dag, jeg købte ind.


                                                   De smukkeste shitakesvampe fra Holistias bod på Grønttorvet.

Som inspiration til pirog-dejen brugte jeg en opskrift i Steen Larsens Rent vegetarisk. Jeg foretrækker dog bagværk med rugmel blandet i, frem for kun hvedemel - med mindre der er tale om kager - så derfor blev det til 150 g rugmel og 200 g hvedemel i min opskrift, i stedet for hr. Larsens 350 g hvedemel. Det er i øvrigt en fremragende kogebog - især hans opskrift på spinatbrød er jeg helt vild med. 

Pirog-dej

Ingredienser

2 æg (plus et ekstra æg til at pensle med)
3 spsk olie
1/2 tsk salt 
1 dl vand
Ca. 150 g rugmel
Ca. 200 g hvedemel

Æg, olie og salt piskes sammen. Vand røres i og melet tilsættes. Dejen æltes og stilles på køl, indtil den skal bruges.

Fyld

Ingredienser

400 - 500 g svampe - husk at svampe ikke må skylles! Er de meget beskidte, så tør dem med køkkenrulle eller børst dem med en lille pensel.
1 løg
1-2 fed hvidløg
1 bundt frisk salvie 
1/2 spidskål
Smør/olivenolie til stegning 
100-150 g reven ost - gerne emmenthaler eller gouda. 

Det hele hakkes. Svampene steges i smør på en meget varm pande. Løg og hvidløg tilsættes og steges gyldne. Spidskål tilsættes og der steges et par minutter. Dernæst tilsættes salvie. Når spidskål er gennemstegt tages fyldet af varmen. Ost blandes i.


                                         Tag dejen ud af køleskabet og del den i to. Rul dejen ud. 

                                          Brug en lille skål til at stikke dej-cirkler ud. Læg cirklerne på bagepapir.


                                         Fordel fyldet på cirklerne. Pensl kanterne med pisket æg. 


 Luk dejpakkerne sammen, så de ligner halvmåner. Brug evt. en gaffel til at mase kanterne sammen. '

                                         Bag piroggerne i ca. 25 min ved 200 grader. 

                                         Og så skal der bare spises! Velbekomme.

Køb økologisk - bedre for planeten, bedre for din krop!






torsdag den 3. maj 2012

Vegetarisk heart attack brunch - rigeligt med smør!


Amerikansk diner-style mad er ikke ligefrem kendt for at være sund, men det smager virkelig godt. I mit køkken laves der rigtig meget amerikansk-inspireret mad, og jeg er især vild med amerikansk morgenmad. Det er så fantastisk, at man i USA kan gå ind på en restaurant/café og bestille en tallerken med scrambled eggs og toast og blive mæt for næsten ingen penge - og så evt. supplere med lidt til den søde tand, i form af pandekager eller french toast med masser af smør og sirup. En sådan tallerken er i al sin enkelthed langt mere tiltrækkende, i mine øjne, end den gængse danske café-brunch, hvor man får en milliard forskellige ting (og hvor æggene sjældent smager af rigtige æg!) og må slippe med mindst 100 kr... for en gang morgenmad...

Court Street Diner i Athens, Ohio. Her får man lækker og simpel traditionel amerikansk diner-mad til en rigtig god pris.

Her spises der scrambled eggs, toast og cheesy grits (majsgrød med smeltet ost på toppen - en sydstatsklassiker) på Pete's Diner i Washington, D.C.

Når nu man desværre selv bor så langt fra en ægte amerikansk diner, så må man selv i køkkenet og lave nogle lækre (og utroligt kalorie-rige) retter. Her er mine tre favoritter, når det gælder amerikansk morgenmad/brunch:

(NB: to af retterne skal helst forberedes aftenen før)

Four Cheese Strata


En rigtig lækker ægge-ret, som min kæreste og jeg fik serveret på St. Francis Inn, en historisk bed and breakfast i St. Augustine, Florida. Jeg var selvfølgelig nærmest tvunget til at købe deres kogebog, så jeg kunne få den skønne opskrift med hjem! I bogen hedder retten five cheese strata, men jeg bruger normalt kun tre-fire slags reven ost.

Et ophold på St. Francis Inn kan helt klart anbefales - rustik indretning, lækker mad, badekar på løvefødder og en kat - hvad mere kan man ønske sig?

 Den skønne kogebog med masser af lækre opskrifter på morgenmadsretter, snacks, kager og meget andet godt. 

Ingredienser

Bemærk: strataen skal helst stå natten over i køleskabet, før den bages i ovnen!

10 æg, piskede
2,4 dl mælk
250 g reven ost - gerne en blanding. Det kan for eksempel være cheddar, parmesan, gouda, mozzarella, emmentaler, eller andet.

Et ovnfast fad eller en rugbrødsform smøres med - mmmm - smør. Bland osten og kom det i bunden af fadet/formen. 


Pisk æg og mælk sammen og hæld det hen over.



Dæk formen/fadet til og stil på køl i mindst en time og meget gerne natten over. 

Bag strataen i ovnen i ca. 45 min ved 200 grader med folie over. Fjern folien og bag videre i 10 min, eller til æggemassen er fast. 

Strataen får en rigtig lækker cremet konsistens. Rester kan bruges til madpakken eller spises til aftensmad eller morgenmad dagen efter - eller som snack, bare fordi man har lyst!


Hash browns

Bemærk: også denne ret skal helst forberedes aftenen før. 


Endnu en særdeles mættende amerikansk klassiker, som fortjener at blive ledsaget af økologisk ketchup fra Heinz.

Ingredienser

En pose bagekartofler 
Salt og peber 
Smør til stegning

Aftenen før skrælles og koges bagekartoflerne - de skal stadig være faste, så man kan rive dem dagen efter.
De afkølede kartofler rives groft og blandes med salt og peber.


Ideelt set steger man kartoflerne i smør på en pande og vender kartoffelpandekagen om ved at bruge grydelåget. Det er dog aldrig lykkes mig uden at hælde kartoffel ud over det hele eller brænde mig. Så i stedet steger jeg kartoflerne sprøde lidt af gangen  - tilsætter jævnligt mere smør - og derefter presser jeg det hele ned i et ovnfast fad og bager det ved 200 grader, til der er en sprød overflade.  

Stuffed Banana French Toast



Til dem med sød tand!

Kan også laves som almindelig banana french toast, uden cream cheese.

Ingredienser

1 franskbrød, i skiver. Kan sagtens være groft - jeg brugte et groft brød fra Det gode brød i Odense.
1 moden banan, most
2 æg
2-3 dl mælk - soja- eller anden plantemælk kan sagtens bruges
1/2 tsk vanillesukker
Cream cheese naturel - i Irma og helsekostbutikker sælger de Kirks økologiske
1/2 - 1 tsk stødt kanel

Rør flødeosten/cream cheese blød og bland kanel i. Smør brødskiverne med osten og læg dem sammen to og to, som en sandwich.





Varm en stor stegepande op og kom en klat smør på panden. 

Pisk banan, æg, mælk og vanille sammen.  

Dyp brødene i æggemassen, så begge sider er dækkede.




Steg brødene gyldne i smør og server med ahornssirup.




Velbekomme!


Som supplement til brunchen kan man eventuelt servere stegte sojapølser, frugtsalat, eller små tykke pandekager.


Køb økologisk - bedre for dyrene, miljøet og din familie!