onsdag den 14. marts 2012

Tærte med spinat og feta - god til hverdag og til fest!


Denne tærte vækker altid stor begejstring i vores lille hjem. Spinat og feta er en klassisk kombination og sammen fungerer de helt fantastisk i en tærte. 
Økologisk mel fås i stort set alle dagligvarebutikker. Øko-spinat kan desværre være lidt svært at få fat i. Jeg køber det enten frossent i Irma eller friskt på grøntmarkedet her i Odense (onsdage og lørdage), hvor der er to boder med øko-grønt (dog kun en enkelt bod om vinteren). I Netto kan man købe en særdeles god fetaost i tern fra Løgismose, samt reven ost fra Harmonie.



Tærtebund

100 g hvedemel
100 g rugmel
100 g smør
Et nip salt
1 æg, pisket sammen med to-tre spsk vand
(en pose ris eller tørrede bønner til forbagning)

Melet blandes i en skål. Smør skæres i tern og gnides ind i melet (brug fingrene), til konsistensen er som revet parmesan. Tilsæt æg og ælt til en dej. Dejen skal kunne slippe skålen og fingre, ellers tilsæt lidt mere mel. Dejen kan med fordel lægges 10-30 min i køleskabet, inden den rulles ud, men har man ikke tid, gør det ikke så meget.
Drys mel på bordet og rul dejen ud med en kagerulle, til den er ca. 1 -2 cm bredere end tærteformen. 
Læg dejen i en smurt tærteform og pres godt ned, så der ikke er luftbobler. Prik bunden med en gaffel. Læg et stykke bagepapir ned i formen, så dejen er dækket og 3-4 cm stikker op over kanten. Fyld en pose ris eller tørrede bønner i, så dejen ikke hæver op under forbagning.




Forbag tærtebunden i 10-15 min ved 200 grader. Hæld risene i en skål, så de kan køle af - hæld dem i en pose, så de kan bruges igen (og igen og igen) til forbagning. Det kan måske virke lidt omfattende at forbage tærtebunden, men det er egentligt ret simpelt, og springer man forbagningen over, risikerer man at få en klistret og svampet tærtebund.




Tærtefyld 

Ca. 14 kugler frossen spinat eller en pakke frisk spinat (skylles godt). 
Lidt smør
1/2-1 bøtte feta i tern 
6 æg
Lidt peber
Reven ost (kan udelades - men en god måde at bruge en rest på)

Smørret smeltes i en lille gryde og spinaten tilsættes. Frossen spinat opvarmes til det er helt tøet op; frisk spinat  varmes op, til det er faldet sammen. Hæld i en si, så væsken hældes fra. For meget væske gør tærten sjasket og gør det svært for æggemassen at stivne ordentligt. 
Æggene piskes i en skål og der tilsættes lidt peber. Da et lille barns nyrer endnu ikke så godt kan klare for meget salt, tilsætter jeg ikke salt, når Alma spiser med. Fetaen er dog rigeligt salt, så jeg føler ikke, at det er nødvendigt at salte tærtefyldet. 
Fordel spinat og feta i den forbagte tærtebund og hæld æggemassen over. Drys eventuelt med reven ost. Bag i ovnen, ca. 20 min ved 200 grader - tjek med en kniv, om æggemassen er stivnet. 
Tærten kan for eksempel serveres med salat til, eller som en del af frokost eller brunch buffet. 
Velbekomme!




Køb økologisk - bedre for dig, for dyrene og for miljøet!

                Tærten kan sagtens spises med fingrene - så er det også nemmere at pille de små lækre stykker feta fra!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar